BorsaBox

02. már

Mi is a Shabby Chic?

 207_koll_3_small.jpg

Régi, kopottas, pasztell vagy törtfehér, kicsit country-s, kicsit ’fransziás’, kicsit antik. Nagyon tömören összefoglalva a Shabby Chic-et, mint dekorációs vagy épp belső építészeti irányzatot, jellemzően ezekkel a stílusjegyekkel aposztrofálhatjuk. Megjelenhet bútorokon, anyagokon, dekorációkban vagy épp ruhákon. Mivel nemrég a FEM3Caféban olyan virágládákkal vendégeskedtem, melyeknek hangulatára és festési technikájára a Shabby Chic jellemző, gondoltam hozok nektek egy pár képet, a stílus megismeréséhez.

a0197829cb0c6a99216edcd2d4c77933.jpg

Ahogy írtam a Shabby Chic jellemzően kopottas, öreg hatású, némileg már az antikra hajaz. És vitathatatlanul a törtfehér és a pasztellszínek érvényesülnek benne.

Franciás jelleg ide vagy oda, a stílus Nagy Britanniából ered. Bútorok, leginkább ágyak, székek, komódok viselték és viselik ma is a stílus jellegzetes jegyeit. Idővel a dekorációk is kezdtek beolvadni ebbe a miliőbe, így sok olyan képet találni, ahol Shabby Chic-es tárolók, lámpa búrák, képkeretek, tükrök, vázák láthatóak.

poodlepoddles_blogspot_com.jpg

A stílus nem hagyta hidegen a drapériák és textil kiegészítők készítőit sem.  Sok a fodor, a pamutcsipke, a vászon. Egyes fehér anyagokat teában mosnak ki, hogy régies, kissé barnás árnyalatot kapjanak. Színekben a pasztell rózsaszín, a lágy kék és zöld és barna, a halványszürke színek jöhetnek csak szóba.

etsy_com.jpg

A stíluson belül több irány is létezik. Az angliai vidéki cottage- nyaraló, a francia vidéki, a svéd és a tengerparti lágy jégkék hangulatú.

23058719bcd5b699056b56cd6c56bd97.jpg

perfectlyinperfectblog_com.jpg

Kiegészítőkben sokszor jelenik meg a bádog edény, a kanna és az utazóbőrönd. Ezeknek nyers változatát a DIY-osok előszeretettel használják a Shabby Chic dekorációkhoz.

1876212db1887119582d7909fe81ddf7.jpg

A néha habos –babos vagy épp letisztultabb púder világból nem maradhatnak ki a virágok sem. Jellemzően rózsák, bazsarózsák, szélrózsák, apró rezgős virágok emelik a hangulatot.

evestanley_blogspot_com.jpg

Bármilyen kiegészítőt is készítesz, festésnél használj több réteget és a visszacsiszolásnál engedd, hogy a fedő színben itt-ott előtűnjenek a lentebbi rétegek. Világos fedőnél használj sötétebb átütő színt és ugyan ez igaz fordítva is. Lényeg, hogy a koptatásnál előtűnjenek a különböző rétegek.

ae023e2d07a98999fdeefdcd2e963034.jpg

dyingofcute_tumblr_com.jpg

indulgy_com.jpg

bungalow47_com.jpg

Images via Pinterest

A Home Sweet Home 3 darabos virágláda szettben vagy épp a hosszú tárolónál is több réteget használtam, olvasd el a korábbi bejegyzésben!

147_col.jpg

Inkább megnéznéd? Klikk a videóra!

Kiegészítés a videóhoz:

A Dekor Paint festék önmagában csiszolható! A Vintage Effect kopottságot előidéző anyag akrilfestékhez való. A videóban a kapkodásban a Dekor Paint került fel akril helyett, de a blogon lévő bejegyzésben minden korrektül szerepel ;)

Jó alkotást!

Borsa

Szeretnél még témába illő anyagokról olvasni?

Nézd meg EZT, EZT vagy épp EZT

A Shabby Chic albumot a Pinteresten ITT találod!

 

 

Ha tetszett a mostani DIY projekt, nézd meg a korábbiakat is

vagy ugorj fel további ötletekért

a BorsaBox Facebook oldalára,

IDE

vagy kövess a Pinteresten!

 

 

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása