BorsaBox

30. jan

Menstruációs bugyival a fenntarthatóbb jövőért?

Menstruációs bugyival a fenntarthatóbb jövőért?
Forrás: thisisredy
Hallottál már a menstruációs bugyiról? Nem használsz betétet, tampont. Nincs eszköz, amit fel kellene helyezned a menstruáció alatt. Csak felveszel egy alsó fehérneműt és már indulhat is a nap. Ja, és hogy még a Földet se árasztod el a tonnányi egészségügyi szeméttel, csak bónusz.
Ez az interjúm az ÉvaMagazin.hu oldalán jelent meg 2021. januárjában.

 

Molnár Dóra a this is redy kigondolója és alapítója nem egy textiltervező szakon álmodta meg a menstruációs bugyi terveit. Ifjúságsegítőként végzett, majd sokféle alkalmazotti munkában dolgozott, beleásta magát a marketingbe és csak mindezek után született meg benne a gondolat, hogy készíteni kellene egy olyan alsó fehérneműt, amelyik kiváltja a betétet. Igen a betétet, mellyel a Földet az egészségügyi szeméttől lehet megmenteni.

Egy menstruációs bugyi kivitelezése igen innovatív tervnek mondható. Jellemző volt rád gyereknek is az újító gondolkodás?

Erre a redy iroda csak annyit mondana, hogy “persze, hiszen vízöntő”!
Az újító gondolkodás, a megreformálás jellemző volt rám. Mindig is ez vitt előre. Bármiről is legyen szó, mindig sok szempontból vizsgálok meg egy helyzetet, és szívesen hozok rá hatékonyabb, újító ötletet. Gyerekkoromban sem volt ez másképp, megvoltak már akkor is a saját kis 'bizniszeim'.

Kezdjük a számokkal. Európában kb. 590.000 tonna hulladék keletkezik tamponból és betétből egy év alatt. Van-e statisztikád arra, hogy egy menstruációs bugyi mennyivel kevesebb szeméttől kíméli meg a bolygónkat?

Úgy számoltuk, hogy 20 000 menstruációs bugyi egy hónap alatt 100 000 tampontól, 1 év alatt pedig 1 200.000 tampontól menti meg a Földet. Örömmel nyugtázzuk, hogy ennyi bugyi a this is redynél már gazdára is talált.

Kép
fotó forrás: thisisredy

Akkor viszont elmondható, hogy megvan a nyitottság az ilyen új dolgokra is.

A kereslet nő, organikusan is. Sokan egymásnak mondják, hogy milyen jók a tapasztalataik, de azt érezni, hogy a fiatalabbaknál nagyobb a kedv az új dolgok kipróbálására, az idősebbek kicsit nehezebben váltanak.

Befolyásolhatja ezt a menstruáció tabusítása? Sokan még a saját lányukat sem világosítják fel a havi vérzés fogalmáról.

Minden attól függ, kit kérdezel erről. A redyt követők szerintem már jól állnak a témával, de egy random kisváros, random iskolájában egy random osztályának lány tanulója kap-e hasznos és elégséges információt a menstruációról, azt kétlem. Amíg nincs megfelelő edukáció, könnyen a tabusításnál maradunk, és ez baj.

Ti viszont határozottan döntögetitek a falakat. Valós, hús-vér nőkkel mutatjátok be a darabjaitokat. Nincs slankítás, retusálás. Nem ért kritika titeket emiatt a valódiság miatt, ebben a pixelenként tökéletesre igazított világban?

Összességében örömmel fogadták a nők a bugyit.

Támogatóak voltak és pozitívumként kötik a márkához a testpozitív képeket is.

Egy-két negatív megjegyzés érkezett, de messze nem annyi, amennyitől én tartottam és ezek a hangok csak az indulásunkkor voltak jelen.

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása