BorsaBox

21. dec

Készíts lécekből karácsonyfát, alternatív megoldás karácsonyfára

132_8_small.jpg

 Nem mondom, hogy legyen ez a nagybetűs KARÁCSONYFA, az igazi fenyő helyet, de alternatív megoldásnak kiváló megoldás. Remegsz az érzés után, hogy csak épp a szemed sarkából egy karácsonyfa sziluettet láthass? Akkor ez a fa kell neked! Az ünnep előtti napokban is bent keccsölsz még a melóhelyen és már majd megdöglesz egy kis ünnepi meghittségért? Mondom, hogy ez a fa, kell neked! Nem elég már, hogy Georgy a Last Christmas dallal kábít és kellene valami más is? Bizony erre van szükséged! Behúzott az ünnep varázsa és nem bírsz leállni a dekorálással? Most mondjam újra? Erre a fára van szükséged!

És hogy még mire lesz szükséged az elkészítéséhez?

Komoly kutatómunka és ár összehasonlító elemzés előzte meg a többedik léc alapanyagú akármim elkészítését. Az elsőnél adta magát a dolog, és mivel voltak törött ágyrácsaim, és az épek ott vihogtak a sarokban, egyértelmű volt, hogy a nappaliban ma is ott álló kisasztalt törött ágyrács maradék léceiből fogom elkészíteni. Viszont amikor a végére értem az ép léceknek jött a kérdés, hogyan tovább. Ugye nem mindegy, hogy mennybe kerül az alapanyag, így az asztalostól a barkácsáruházakon át a fatelepig sok helyen megnéztem ugyan mennyit kérnek a lécek méteréért. A végeredmény az lett, hogy bizony a svédek láncba fűzött ágydeszkája fut a legjobb áron, így utólag is lenézést mindenkitől, aki már egy éve sem kapott 90-es ágydeszkát, lehet, hogy az én felvásárlási lázam csappantotta, majd apasztotta el a készleteket. 70 széles még kapható, de 90-es már nincs. Viszont no para az új forrás- biztos forrásból a hír- a j betűvel kezdődő és isk-kel folytatódó szintán barkácsáruház ;)

26_6teg.jpg

Hozzávalók

  • 8-10 szál 7 x 70cm-es deszka
  • 24 db kicsi szög
  • 18 db csavar
  • Pentart moha zöld matt akrilfesték
  • Pentart Vintage effect medium–antik hatást idéző szer
  • Pentart fehér matt akrilfesték
  • 100-as csiszolópapír
  • fűrész
  • csavarbehajtó vagy apa vagy férj vagy nagyfater vagy jóképű szomszédfiú erős keze
  • színtelen wax (szintén Pentart)

 

Lécek hossza:

Törzs:

2 db 70 cm hosszú léc

Ágak:

1 db 70 cm-es

1 db 54 cm-es

1 db 37 cm-es

1 db 21 cm-es

Talpazat:

2 db 33 cm-es

2 db 8cm-es darab

1 db 12x9x8 cm-es blokk (raklap tüskéje) vagy bármi, ami ellensúlynak megfelelő

132_1_tag.jpg 

Így állítsd össze

Kezd a törzzsel és az ágakkal. Fektesd le a két darab 70 cm-es lécet és a léc egyik végéből indítva 8 cm-es réseket hagyva jelöld be az ágak helyét. Fúrd elő a lyukakat…vagy fúrja elő azokat az, aki kéznél van és jobban megy neki, mint neked….óriás titkot árulok el: nálunk is a férjem bánik jobban a fúróval ;)

Vágd méretre az ágakat, majd arányosan elosztva kalapáld be a 24 db szöget. Azért 24, mert a praktikusság jegyében ez bizony egy adventi kalendárium is lehet  ;)

Szóval ha megvannak a furatok, jöhetnek a csavarok és az ágak rögzítése.

A talapzathoz az egyik 33 cm-es darab léc két végére elsőként rögzítsd a 8 cm-es lécdarabokat, majd ha ez fix jöhet a másik 33 cm-es léc is keresztbe. Úgy fixáld ezeket egymáshoz, hogy már az ellensúlyként funkcionáló nagyobb fa blokk is kapcsolódjon hozzájuk. Ha ez kész a blokkokhoz 4 csavar segítségével rögzítsd a törzset.

132_12_small.jpg

132_3_tag.jpg

132_2_tag.jpg

Festés

Fesd le az egész fát a moha zöld színű matt akrillal. Gyorsan szárad így gyorsan jöhet is a következő fázis.

132_6_tag.jpg

132_5_tag.jpg

A következő lépés nem más, mint a Vintage effect vagyis egy olyan szernek a használata, ami segít antik hatást varázsolni a felületre.

132_7.jpg

Víz folyékonyságú szer, nincs oldószerszaga, teljesen baráti vegyület. Ecsettel vagy csak szimplán ráfolyatva vidd fel a felületre. Hagyd megszáradni. Miután megszáradt vidd fel a majdani fenyőre a záró festékréteget, a fehér matt akril. Teljes száradás után jöhet a finomszemcsés csiszolópapír. Mi a szerepe a vintage effectnek? Segíti a fedőfestéket lecsiszolni ott, ahová alá lett dolgozva a szer. Ettől az egész kap egy kopott, repedezett, kinézetet és így a moha zöld szín is könnye elő tud tűnni. Hogy tartós legyen a fa waxold vagy matt lakkal fesd le a fa teljes felületét és kész is!

132_13_small.jpg

132_11_small.jpg

132_9_small.jpg

Jöhetnek a gömbök vagy, ahogy mi (jobb esetben) december első napjától már használatba is vesszük, használhatod következő évben már adventi kalendáriumként!

202_4_small.jpg

202_2_small.jpg

202_1_small.jpg

132_14.jpg

Ha tetszett a mostani DIY projekt, nézd meg a korábbiakat is

vagy ugorj fel további ötletekért

a BorsaBox Facebook oldalára,

IDE

vagy kövess a Pinteresten!

 

És köszönöm, ha megosztod másokkal ;)

 

 

 

 

 

 

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása