Ha életedben ettél már finom császármorzsát, akkor ha azt mondom kaiserschmarrn, tudod miről beszélek. Az itthon ismeretes változat nyomába se érhet az osztrák testvérének. Megmutatom nektek, hogyan tudtok igazi császármorzsát készíteni otthon! Ez a cikkem az ÉvaMagazin.hu oldalán jelent meg 2021. januárjában.
Nagy valószínűséggel vagy egy sípálya hüttéjében vagy valahol Németországban fogyasztottad el életed első igazi, utólérhetetlenül finom, szuperfrenetikus császármorzsáját. De legyünk őszinték: az eredeti étel közel sem morzsa állagú.
Emlékszem gyerekkoromban párszor vettünk mirelit császármorzsát, ami egy borzasztó emlékalapot ágyazott meg. Apró, félig nyers tésztára emlékeztető rögök, amiket a lekvár barrikádozott el a tányér szélén.
Telt-múlt az idő -a mirelit császármorzsa emlékével- majd amikor férjhez mentem egy német férfihoz és vele együtt megismertem "A" császármorzsát, új értelmet nyert bennem ennek az ételnek a fogalma. Azóta rendszeresen készül nálunk Kaiserschmarrn, amit a gyerekeim autentikusan, hütte hangulatot és sípályít idéző szerelésben fogyasztják el néhanapján.
Ferenc József kedvence
Több történet is kering a császármorzsa eredetéről, viszont egy biztos: ez az étel I. Ferenc Józsefről kapta a nevét. Nagy szeretettel fogyasztotta a császár ezt az ételt könnyű ebédként, desszertként. Az egyik legromantikusabb történet szerint a császár és felesége az Alpokban járt, amikor is betértek egy gazdához.
A gazda oly meglepődött azon, hogy a császárt fogadhatja szerény hajlékában, hogy minden földi jót amilye, volt a serpenyőbe ütött; egy finom palacsintával szeretett volna kedveskedni. Ámde annyira remegett a keze, hogy a piruló tésztát összekutyulta. Nem volt más választása, azt tálalta fel. Hogy álcázza a gazda, a rondára sikerült nagy "palacsintát", lekvárt tett a tetejére. A császárnak annyira megízlett az étel, hogy onnantól kezdte ilyen ételt kért a szakácsától, amit el is neveztek Kaiserschmarrn-nak.
De milyen?
Milyen az igazi oszták császármorzsa? Belül könnyű, kívül kérges és nagy darabokba vágva tálalják. A titka abban rejlik, hogy gríz és liszt is van benne, több tojással készül. A fehérjét kemény habbá verik, hagyják szusszanni a tésztát, majd olajon kisütik. Na de jöjjön a recept!
Osztrák Kaiserschmarrn- Császármorzsa
Hozzávalók:
200 ml LISZT
200 ml GRÍZ
4 dl TEJ
25 g MAZSOLA
40 g CUKOR
3 TOJÁS
csipet SÓ
3 ek. OLAJ.....
Kommentek