BorsaBox

20. júl

Csempe terítéken - Készíts régi csempéből poháralátétet

 

190_5_1.jpg

Hányszor van, hogy megmarad 17 darab a konyha faláról, 9 a fürdőből. Rakosgatjuk jobbról- balra, áll a dobozban a padláson, bogrács mellett lapul a tárolóban és mindig akkor találunk ár, amikor belerúgunk véletlenül, leszakad a dobozának a füle és 3-4 darab csörömpölve törik szét a padlón. Csempék. Persze van, amit igenis érdemes gyűjteni. Mondjuk egy vakáción, a bazárban talált keleties csempe becses szuvenír lehet.

Na de itt jön Segítő Orsi (megvan az ezeréves mese ;) ) így most megmentelek benneteket -de legalább is- megrövidítethetlek benneteket az ötlet által, egy pár féltve őrzött matt fehér vagy akár fényes okker színű csempétől: megmutatom hogyan készíthetsz már haszontalan, maradék  csempéből poháralátétet és még a végén nem is kell marokkóig menni egy orientál hangulatúért!

190_8_1.jpg

Amire szükséged lesz:

- a leghátsó sarokból, a legeldugottabb polcon porosodó régi csempére

- decoupage ragasztóra/lakkra (szalvéta technikánál használják)

- scrapbookpapírra vagy bármi olyan papírra, mit szeretnél viszontlátni a poháralátéteken

- kétkomponensű finomvonalas repesztő lakkra

- antik pasztára (bitumenes az enyém)

- oldószeres lakkra

- filc csúszásgátló ragasztós korongokra

A felhasznált anyagok Pentart termékek

Elsőként tisztítsd meg a portól a csempe felületét. A papírra rajzold körbe a csempét, vágd ki és jöhet is a ragasztás.

190_10.jpg

Nekem épp nem volt decoupage ragasztóm, így a Stamperia márka fényes géljét használtam, ami szintén jól fixálja a papírt. De ha decoupageolás, akkor legyen decoupage lakkod/ragasztód. Figyelj arra, hogy a lap szélei is felragadjanak a csempére.

190_11.jpg

Figyelj arra, hogy a lap szélei is felragadjanak a csempére.

190_12.jpg

Száradás után csiszold meg a éleket, így a felesleges papírt le tudod szedni.

190_13.jpg

Gyorsan szárad az anyag, így jöhet is a kétkomponensű finomrepesztő lakk. Az első komponens egy fehér krémállagú anyag. Nincs képem róla, de azt is ugyan úgy kend fel a papírra, mint a gélt az elején. Rövid száradás után jöhet a második komponens, ami egy sárga géles anyag.

190_14.jpg

Hajszárítót elő és jöhet a varázslat. Ahogy eltelik egy perc, majd kettő a fényes felület kezd megszáradni és finom repedések kezdenek kirajzolódni.

190_17.jpg

Teljes száradás után jöjjön az antik paszta. Ujjbegyeddel dörzsöld bele a repedésekbe a pasztát. Kend be az éleket is, így egységes lesz a lap a szélekkel.

190_18.jpg

 

Teljes száradás után jöhet az oldószeres lakk és a csúszásgátló felragasztása. A lakknak köszönhetően a lecsöppenő víz, tea, juice nem fogja kikezdeni a szépen kialakított felületet és időtállóvá teszi a látszatra már ezeregy évet megélt poháralátéteket ;)

190_19.jpg

190_15.jpg

190_6_1.jpg

190_7_1.jpg

Jó alkotást és átalakítást!

Elkészíted Te is?

Küldj az elkészült munkádról fotót, várom ;)

 190_16.jpg

 

Ha tetszett a mostani DIY projekt, nézd meg a korábbiakat is

vagy ugorj fel további ötletekért

a BorsaBox Facebook oldalára,

IDE

vagy kövess a Pinteresten!

 

És köszönöm, ha megosztod másokkal ;)

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása