BorsaBox

30. jan

Idén indul az első aszteroidát eltérítő rakéta! De miért van rá szükség?

img_3959.JPG
Mekkora esélyünk van arra, hogy egy aszteroida csapódik a Földbe? Kicsi, de a Nasa 2016 januárjában létrehozta azt a védelmi irodát, mely a bolygónk körüli, közel 8 millió km-en belüli űrt vizsgálja. Feladata a potenciálisan veszélyes tárgyak -aszteroidák, üstökösök- korai felismerése. Idén, 2021. július 22-én pedig elindul az a SpaceX Falcon 9 rakéta, mely kísérletet tesz a Didymos nevű aszteroida eltérítésére. Hollywood-i filmbe illő történet is lehetne ez, ám ez nagyon is a valóság. 
Ez a cikkem az ÉvaMagazin.hu oldalán jelent meg 2021. januárjában.

 

Vakító villanás, hangzavar és mindenütt üvegtörmelék. Ezt tapasztalták az oroszországi Cseljabinszk lakói 2013. február 15-én reggel, amikor egy aszteroida robbant fel városuk felett. A ház nagyságú aszteroida 18 km/másodperces sebességgel lépett be Cseljabinszk felett a légkörbe, és a Földtől 22.5 km-es magasságban, szétrobbant.

A robbanás körülbelül 440 000 tonna TNT energiaegyenértékét szabadította fel, és olyan lökéshullámot generált, amely 200 négyzetkilométeren át robbantotta ki az ablakokat, és megrongált néhány épületet.

Több mint 1600 ember sérült meg a robbanásban, főleg a betört üvegek miatt. Ez egy valós történet, mely eseménysorozat, ha a Föld felszínéhez közelebb történik, végzetes következményekkel zárul.

Érhet minket nagy baj?

A NASA számításai és mérései azt mutatják, hogy a világűrből a Földre, minden nap több mint 100 tonna por és homok méretű részecske hullik.

Körülbelül évente egyszer, egy autó méretű aszteroida eléri a Föld légkörét, lenyűgöző tűzgömböt hoz létre és elég, mielőtt a felszínre érne.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy körülbelül 2000 évente egy futballpálya méretű meteoroid éri el a Földet, és ez jelentős károkat okoz a becsapódás térségében.

Év milliókat vizsgálva pedig néhány millió évente csak egyszer jön a Föld felé olyan tárgy, mely nagyban veszélyezteti a Föld civilizációját. És hogy valós feltevés ez? A Földön, a Holdon és más bolygótesteken található, korábban becsapódó kráterek nyomai bizonyítják ezeket az eseményeket.

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása