BorsaBox

30. jan

Hogyan kommunikáljunk a nagyszülőkkel, hogy elkerüljük a vitát?

 psx_20161009_104710.jpg

A nagyi csak segíteni szeretne, mégis szájhúzás mindig a vége? Számos tippünk van a nyugis kapcsolat megteremtésére!

Ez a cikkem 2020. november 19-én jelent meg az ÉvaMagazin.hu oldalán.

Az egyik legszebb dolog az életbe, ha szüleinkkel is megoszthatjuk életünk legboldogabb pillanatait. Amikor láthatják az esküvőnket, a szülővé, családdá válásunkat. De akármilyen idillinek is tűnik ez a kép- amiben a család több generációja is jelen van -ha a benne lévők nem tudnak békével lenni egymás iránt, amikor folytonos a súrlódás. Az egymás közti nézeteltérések száma pedig fokozódhat, ha már gyerekes családként is működtök.

És kik is a nagycsaládon belüli konfliktusok leggyakoribb szereplői? Bizony, bizony: a menyek és az anyósok. Mutatunk pár ötletet arra, hogy te és az anyósod vagy épp a saját anyukád tisztábban kommunikáljatok és a nagymama tényleg segítségedre legyen, ha nálatok van.

MIELŐTT MÉG LENNE UNOKA

Mivel magatoktól meghoztátok azt a döntést, hogy ti egy pár vagytok, házasságban vagy anélkül éltek, úgy a ti szövetéseteket, kapcsolatotokat értintő kérdésekben is ti vagytok a leghivatottabb döntéshozók. Lehet, hogy szuperjó a kapcsolatod az anyukáddal, vagy a párodnak az ő anyukájával, de a titeket érintő dolgokban, pusztán csak ti döntsetek. Bőven szülhet nézeteltérést köztetek, ha az egyik anyuka javaslatát követitek. A “mert az anyád azt mondta” kezdetű viták bizony nem vezetnek jó irányba.

Így tehát ti döntsétek el, hol és hogyan szeretnétek élni, mégha a leendő nagyik közelsége csábító is.

Ti tudjátok a legjobban, hogy mikor szeretnétek családdá válni, így határozottan, de finoman kérjétek, hogy ezt a témát tekintsék lezártnak: ne kérdezgessék folyton, hogy mikor jön az unoka.

Ha pedig már úton van a gyermek, a végső döntést a kicsi nevével kapcsolatban, saját igényeitek alapján hozzátok meg, és csak azért mert a férjed családjában három generáció viseli már a Gyula nevet, nem kell, hogy a fiatokat is Gyulának hívják.

BŐVÜL A CSALÁD!

Az unoka hírével kezdődik el csak igazán a közös élet a nagyikkal. Mert bizony ők ugyanúgy várják a kicsi érkezését. Örünek, aggódnak és lehet sztoriznak is, hogy bizony hogyan is volt az ő idejükben, ami nem biztos, hogy olyan építő jellegű sztorizgatás. Ezért hasznos, ha a leendő nagyik is elfogadnak egy pár jótanácsot.

Kezdjük azzal, hogy az 'Anyának mindig igaza van' örökbecsú mondás után szabadon kijelenthető, hogy a nagyinak is sok dologban igaza lehet, élettapasztalatát figyelembe véve

DE ne felejtsük el, hogy az ő emlékei és megélt pillanatai bizony jó huszon x, de lehet 30 évre nyúlnak vissza és azóta a világ, benne a technológia, a szemléletmód sokat-sokat változott. Igen, a mai kismamákat irtó rendszeresen monitorozzák. Viszgálatokra járnak, szűréseken vesznek részt, ami nem ellenük, hanem pont értük és a babáért van. Jó dolog, hogy rá lehet nézni a baba fejlődésére, ki lehet szűrni az esetleges rendellenességeket. És így a nemét is meg lehet tudni, ami így is csodás élmény tud lenni a várandósság felénél, nem csak a szülés pillanatában, mint ahogy anno volt.

A nagyik akármennyire is büszkék, hogy úton az unoka, a nagy hírt akkor osszák meg a barátnőikkel, ha a szülők ezt már bejelentették. Nem biztos, hogy jól esik a kismamának, ha mindig a pocakját simogatják, mégha azt a saját anyósa is teszi. A szülés intimitása pedig -pláne, ha a leendő szülők ezt kifejezetten meg szeretnék tartni magunknak- tabú. Persze abban az esetben, ha a saját anyukáját maga mellett szeretné érezni az anya, az kivételt képez. Bár március óta, pandémia idején mégcsak az apa is foghíjasan lehet bent a kórházban, így mostanában ez már az apukák nehézsége is...

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása