BorsaBox

12. jún

Ezt nem hiszem el!

181_7.jpg

Jó pár hete forgatunk itthon egy könyvet, ami annak ellenére, hogy 8 éves kortól ajánlott, az én 5 és fél évesemet is hosszan le tudja kötni. A temérdek képpel tűzdelt kiadvány, páros oldalanként változó témáival világít rá arra, hogy milyen csodás hely a mi világunk, milyen fantasztikus teljesítményekre képesek az élővilág egyes szereplői és hogy mennyi kincs rejlik benne, melyre vigyáznunk kell generációkon át. Én pedig csak örülök, hogy a sokadik ’de miért’ kezdetű kérdésre találok bőséges információt az ábrák, illusztrációk között a ’ hááááát kincsem, mindjárt megnézem a neten’ válasz helyett.

A HVG gondozásában megjelent Okoskönyvek, Ezt nem hiszem el! című könyvével ismerkedünk.

181_8.jpg

’Fúúú de széééép tükrös mamaaa’- véli felfedezni a borítóját a lányom, miközben lehuppanunk a nappaliban a kanapéra. A termetes könyvvel az ölében szinte eltűnik a gyerek, majd csak a kérdések jönnek: ’mi ez, az mekkora, hol van a Szaturnusz, és miért olyan, hogyan lövik föl az űrhajót, de miből készül, és az minek’ - és így tovább ömlenek a kérdések és meg csak kapkodom a fejem, hogy mindent ki- és lenyomozzak a könyv nyomán. Nem mondom, hogy irtó sokat kell keresgélnem, mert a képek magukért beszélnek, amik megértéséhez további mankót ad a számos magyarázó szöveg. A könyv világunk egyedülálló tényeit mutatja be, például, hogy a Nap átmérőjén a Föld 109-szer férne el vagy, hogy a jegesmedve képes 10 napon át megállás nélkül úszni, gyalogolni akár 675 km-t is, de szerintem arra sem tudna mindenki kapsiból válaszolni, hogy egy felnőtt érrendszere vajon hányszor éri körbe a Földet. Mert bizony nem egyszer, de ennek a válasza is benne van a könyvben egy olyan képpel illusztrálva, amitől még én is behalok a gyönyörűségtől így gyermekkori rácsodálkozásaimtól számított 25 év távlatából.

181_5.jpg

Ennél a pontnál jöttem rá arra, hogy a könyv hátulján feltüntetett 8+ életkori ajánlásba bőven beletartoznak a szülők, nagyszülők is, akik együtt nézegethetik a könyvet a csemetékkel.

181_1.jpg

Én anno gyerekként nagyon szerettem az ilyen típusú könyveket, ahol a tudomány, az elméleti tények, a technológiai vívmányok emészthető, játékos formában voltak tálalva. Az Ezt nem hiszem el! könyv minden páros oldalán új tény kerül feltárásra, ami közül észrevettem, az én gyerekemnek láthatóan azok az infók tapadtak meg legjobban a kis agyában, amelyek által személyesen is érintettnek érzi magát.

181_3.jpg

181_4.jpg

Példa: az egyik barátnője Londonban él, a másik Kölnhöz közel. A ’Milyen hosszúak az ereink? ’ részben a vörösvértestekről azt lehet megtudni, hogy 120 napos élettartamuk alatt 480 km-t tesznek meg keringve testünkben, mely körülbelül akkora távolság, mint ami London és Köln között van.  Ezzel a hasonlattal máris közelebbi lett mici számára a távolság, idő fogalma…..legalábbis abban a percben nagyon úgy tűnt :) De szinte az összes kép az összehasonlítás eszközével kommunikál, kezdve a kék bálnával, aki 17 búvár hosszúságúra is megnőhet (a pipi szerint ennyi búvárt meg is tud enni a bálna), a Kheopsz-piramis tömegéig, mely 16-szor nehezebb, mint az Empire Building.

181_2.jpg

Na és akkor több tartalmi infót nem is árulok el, keressetek rá a könyvre ezen a linken: www.hvgkonyvek.hu

181_6.jpg 

Jó olvasgatást!

Borsa - BorsaBox

 

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása