BorsaBox

20. már

Befőttes üveg kiadó! Csemege ubik kíméljenek

165_3_tag.jpg A befőttes üveg az a tipikus nem kell, de van. Mert veszünk paradicsomszószt, oliva bogyót vagy csemege uborkát és máris ott az üveg. Én egy nagy költöztetős dobozban gyűjtöm őket, mert ugye terem és a barack befőttnek a szilvalekvárnak úgy is kell az üveg. De van az a pont, amikor már túl sok van belőle és a felét jó lenne kidobni. Ilyenkor jó elgondolkodni azon, hogy mi mindenre lehetne az üres befőttes üvegeket felhasználni.

Jöjjön most a FEM3 Caféban is bemutatott 5+1 tippem befőttes üveg újrahasznosításra!

 

  1.       Festett váza

165_1_tag.jpg

A legkézenfekvőbb ötlet. Anyaga üveg, formája vázaszerű és a festést követően már nem is olyan dunsztosüveg jellegű. Elkészítéséhez az üveget elsőként le kell alapozni. Ehhez én a Pentart Acrylic Primer alapozóját használtam. Száradást követően jöhetett az akril és dekorfesték. Mind az alapozáshoz, mind a festéshez szivacsecsetet használtam. Üveg felület esetében a szivacsecset előnye az ecsettel szemben, hogy nem húz csíkot, könnyebben felvihetjük vele a festéket a csúszós felületre. Persze a jó tapadáshoz kell egy jó alapozó is, ami gyorsan szárad. E téren az Acrylic primerrel nincs gond.

165_2_tag.jpg

 

  1.       Díszítsd opálos motívummal 

166_1_tag.jpg

Létezik egy Opál gél nevű anyag, amitől pont olyan hatást idézhetünk el egy adott felületen, mintha opálüveggel lenne dolgunk. Ennél az üvegnél csak egy opálos mintát szerettem volna, így stencilt más néven vékony fóliaszerű sablont használtam. A stencilt az üveg felületén ragasztó sprayvel rögzítettem.  Stencilnél dolgozz szivacsecsettel, így nem folyik a festék, gél a stencil alá.

166_2_tag.jpg

 

  1.       Mécsest bele

167_2_tag.jpg

Az üveg áttetszőségét ki is lehet használni. De hogy mégse legyen olyan üres az az üvegfelület, díszítsük ki. Kerestem egy olyan könyvet, aminek se irodalmi se eszmei érteke nincs viszont jó régi, lapjai már sárgák. Persze bármilyen papírt használhatsz, ami csak tetszik. Elsőként lemértem az üveg magasságát, rárajzoltam egy szív formát, kivágtam, majd ráragasztottam az üveg oldalára. Kapott az üveg nyaka egy zsinór masnit és benne a mécsest meggyújtva már kész is lett a ’rusztik-romantik’ hangulatú pikk-pakk mécsestartó.

 167_1_tag.jpg

167_3_tag.jpg

 

 4.     Lampion

168_3_tag.jpg

Aki nem szeretne festeni, stencilezni, ragasztani, vágni, na az se csüggedjen. Készíthet nyárra lampion füzért! Három hozzávaló szükséges az elkészítéséhez: drót, kötél és a karácsonyi égősort. A befőttes üvegek nyakára drótból hajtani kell egy fogantyút. A kötelet a lampionok számának megfelelően, egyenlő távolságban elosztva hozzá kell csomózni a drót fogantyúkhoz, majd végül a karácsonyi égősort fel kell tekerni a füzérre úgy, hogy a befőttes üvegekbe is kerüljenek égők. Szezon végén az egészet le lehet bontani és ismét eredeti funkciójának megfelelően használni az égőket.

168_1_tag.jpg

168_2_tag.jpg

 

  1.       Szalagadagoló

169_1_tag.jpg

Van egy barátnőm, aki az olyan dolgokat, hogy mécses tartó meg kütyütartó tejesen haszontalan, porfogónak titulál. Csak hogy ő is örüljön, a végére hasznos holmit is hoztam. Az egyik ilyen a szalagadagoló. Ha szülinapra megyünk a csomagoláshoz használt szalagok szétszaladnak, nincs elég kezünk ahhoz, hogy még utánuk kotorásszunk. Ezzel a tartóval egy helyen tarthatjuk őket és adagolhatjuk. A befőttes üveg fedelén egy rést kell vágni/szúrni/akármi csak vigyázz a kezedre. Kalapáld le a sorjás részt, majd fesd a tetejét tetszés szerintire.

169_2_tag.jpg

+1 Az állatfigurás mindentartó

163_8_tag.jpg

A gyerekeknek végeláthatatlan számú fontos holmijuk van. Az enyémek mindent, de MINDENT eltesznek, így aztán kell egy rendszerező, aki gyerekszoba kompatibilisre pakolássza őket.

Megvenni a tízedik tárolót a gyorsan amortizálódó zsírkrétának nem éri meg, így egyszerűbb, ha készítesz egy sk. tárolót. A befőttes üvegre itt szőröstűl-bőröstűl szükséged lesz: kell a fedele is. És persze egy plusz adalékra, az állatfigurákra, amitől tényleg gyerekszobai tárolóvá válik az egész. Itt is használtam alapozót, és akril festékeket.

Ha a teljes elkészítési folyamatra kíváncsi vagy figyeld majd a következő posztot! Az állatfigurás tartót fázisfotókkal hozom!

163_2_tag.jpg

Befőttes üvegek egy részét tehát érdemes elrakni funkciójuknak megfelelően, de néha nézzünk rájuk másképp is!

Jó barkácsolást!

Borsa

Ha tetszett a mostani DIY projekt, nézd meg a korábbiakat is

vagy ugorj fel további ötletekért

a BorsaBox Facebook oldalára,

IDE

vagy kövess a Pinteresten!

 

És köszönöm, ha megosztod másokkal ;)

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása