BorsaBox

05. júl

Utazás autóval, gyerekekkel hosszan, nagyon nagyon hosszan Tippek, hogy ne csak túléld, hanem meg is éld az utazást!

 

ls_418_tag.jpg

 Évente körülbelül négyszer pakoljuk össze a gyerekeket és kelünk országhatárt átlépő hosszú útra velük. Ha magyar férjem lenne, valószínűleg nem utaznánk ennyit (vagy ki tudja), de mivel úgy esett anno, hogy egy külföldi srác akadt az utamba- egész konkrétan egy osztrák sípályán- utazós pár, majd család lettünk. A család/barátok külföldi felének látogatását mi általában autóval tesszük meg, ami bizony nem Csepel – Soroksár távolság; átlagban 960 km-t kell utaznunk, 2 gyerekkel 11 órán át! Viszont távolság ide vagy oda, kis felkészüléssel és előkészületekkel ez is megoldható, úgy hogy szülők és gyerekek is túléljék a hosszú utat.

ls_221_tag_small.jpg

Készítsd fel

Vannak gyerekek, akiknek már a 15 perc autókázás is horror; sírnak, nagyon sírnak, és még annál is jobban sírnak. Közel 1000 km-t utazni, akár autóval, akár repülővel így, nem is lehet. Mivel mi tudtuk, hogy sokat fognak utazni a gyerekek velünk, így már egészen az elejétől kezdve kondicionáltuk őket az ilyen helyzetekre. A kisebbik 7 hetes volt, amikor először repült.  Nehezített pályát választottunk, egyedül voltam a két gyerekre és a nagyobbik is csak másfél éves volt. Nem mondom, hogy ez volt életem legjobb repülése, de este megveregettem a vállam, hogy a Budapest-Frankfurt távot különösebb kihívások nélkül, gyerekenként egy-egy szett eláztatott ruhával megúsztuk. Hosszabb autóútra-ezekre a közel 1000 km-re- is korán elvittük őket. Én azt mondom, még ha nem is tervez az ember rendszeresen nagyobb utat a kicsivel, érdemes már ez elején hozzászoktatni az autózáshoz, bármikor jöhet egy lehetőség és akkor milyen jó kimozdulni.

Én gyakran elébe megyek a 11 órás út sokkoló tényének és 'hájpolom az egész út szépségét. Például olyanokkal, hogy óóóriási hegyeken megyünk majd keresztül, lesznek alagutak, lehet még hósipkát is látni fogunk, őzikét ezer százalék, a szélerőmű mezőket feltétlen megnézzük és a tengerhez érve már csak egy kicsit kell utazni, hogy használni tudjuk a békatalpakat. Ezek az 5-6 éveseimnél még bejönnek.

ls_314_tag.jpg

Pakold össze

Mondanám pakolj össze mindent, aminek szükségét érzed, merthogy személy szerint nekem az a parám mindig, hogy valami iszonyat fontos játék baba fél cipője tétel otthon marad. De nem mondom!

Helyette jelölj ki egy táskát a játékoknak, amit te- ha kicsiről van szó- vagy a gyerek pakol össze. Bátran pakolja be a legkedvesebbeket, ahogy szeretné, de persze a táska mérete limitet fog szabni a mennyiségben. Az önálló pakolás jó neki is: egyedül dönt, büszke lehet magára, lélekben már készül az útra és neked is hálás a helyzet, hisz minden egyben. 

 ls_45.jpg

Indulj időben

  • Több idősávot is kipróbáltunk már az elmúlt 6 évben és nekünk a nagyon kora hajnali indulás jött be. Miért?
  1. Egy hajnali 4-es ébresztésnél még a gyerekek bőven álmosak. Ergo, ha mindenféle tesz-vesz nélkül az autóba tesszük őket, jó eséllyel továbbalszanak. Mi este, amíg kicsik voltak, egy utazásra, időjárásnak megfelelő rugdalózóban raktuk le őket aludni. Most pedig már egy konfortos pizsiben alszanak, ami alkalmas arra, hogy az út első pár óráját ebben aludják végig a kocsiban.
  2. Reggel kapkodás nélkül és leginkább gyerekek nélkül megy a végső bepakolás, így amikor már ott állunk gálában a patentül összerakott autó mellett, az 1 2 3 vezényszó után bevetjük magunkat a gyerekszobába. Felnyaláboljuk a kicsiket a susmurgós „mindjárt aludhatsz tovább” leginkább önnyugtató mantra mellett és már tépünk is velük le a befűtött vagy lehűtött autóhoz. Mint két zsák krumplit, amit nagyon szeretünk, óvatosan formára igazítunk a gyerekülésben és már megyünk is.
  3. 4-től 7 - fél 8-ig fix nyugi van az autóban; úgy alszanak a gyerekek, mint otthon. Csak Parndorfnál vagy jóval beljebb Ausztriában szokott felcsendülni az „ott vagyunk már” kérdés. Ilyenkor rendszerint szívinfarktust kapok, hogy na kezdődik…
  4. És nem utolsó sorban a tervezett négyes indulásba belefér az is, hogy tökölök, hogy 3 vagy 4 pár csízmát vigyek magammal a nagy német vidéki életbe, mert ugye az rohadtul számít, de a hajnali indulásba pont passzol még az is, hogy az IKEA magasságában a fejemhez csapok, hogy otthon maradt a mittoménmi.

 

Hagyd szaladgálni és utána te is tudsz aludni  

Az út során legyen mindig egy vagy több tervezett hosszabb pihenő. Mi két hosszú kergetős és két villámpisi szünettel nyomjuk le a 11 órás utat. A hosszú kergetős alatt értsd: kergetem őket a parkoló játszóterén, futóversenyeztetem őket vonaltól vonalig, a limbikus rendszerüket munkára fogom, ergo meghintáztatom őket. A kreatív mászókáztatás is része a repertoárnak: mássz föl többféleképpen ugyanarra a mászókára. Végül pedig engedélyezett egy szemtelenül drága 4.50 Euros epertorta szelet. Na szóval, ezek után újra 1.5 óra szabadidős foglelkozás jön a felnőtt osztagnak, hisz a gyereke úgy alszanak, mint a bunda.

ls_411.jpg

Most szabad

Végül pedig a tuti aduász, a tiltott gyümölcs is bevetésre kerülhet: a táblagép. Nálunk alkalom és időlimites ez a varázskütyü. Na de utazás alatt még egy letöltött filmet is meg lehet nézni róla. És! ilyenkor engedélyezett a játéknyomogatás is. Persze van időkorlát, mert a tablet az út utolsó egy órájában kerül elő, de akkor nyomogathatják egészen addig, amíg ölre nem megy a harc érte.

ls_143_tag.jpg

 

És akkor, amik nélkül egy lépést se, ha gyerekkel utazol!

  • szeretgetős, kedvenc játék nélkül soha ne indulj el
  • legyen veletek egy jó könyv, hogy olvasni tudj nekik
  • vigyél ’most az egyszer’ nasit, amit ezeken az utakon adsz nekik akkor egyszer… hát persze
  • legyen vésztartaléknak egy táblagép, arra az esetre, amikor már se a hangod, se a látványod nem nyújt vigasz a gyerekeknek és csak az engibördzért nyivákolnak
  • és a mellékelt fotó alapján jó, ha a 40 fok melegben van velünk egy (a télről valahogy az autóban maradt) pár kesztyű, mert ez néha segíthet az elalvásban :)

 

ls_150_tag.jpg

 

De hogy a legfontosabbak is szóba kerüljenek!

- köss utasbiztosítást

- legyen nálad egy utazós gyógyszeres csomag lázra, fogfájásra, allergiára, köhögésre

- ne hagyd otthon a fényvédő krémet

- legyen veled egy-egy váltásruha a kézitáskában!

 

 

Holnap hozom azokat a tippeket is, amiket repülős utazás során váltak be nekünk és ha pont holnap kelnétek útra jó utat!

Borsa

ls_174_tag_small.jpg

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása