BorsaBox

25. aug

Hello tourist! Du bist in Heidelberg - Város beszámoló

img_9312.jpg

Kevés olyan kisváros van Európában, ahol a modern élet lüktetése mellett a régi korok patinás hangulata is ugyanolyan intenzíven érzékelhető. Heidelberg nagy múltú egyetemi óvárosában az ember megfeledkezhet időről és átadhatja magát a turistaélet oly hálás tevékenységének, a városnézésnek. Szubjektív városelemzés, objektív alapokról.

m_178.jpg

A folyóval elválasztott város

Heidelberg a délnyugat-németországi Baden- Württenberg tartomány városa. Évente 11.8 millió látogató fordul meg utcáin. Hasonlóan Budapesthez, folyó szeli ketté. Ez a Neckar. A város, a folyó szabályozott egyben legszűkebb pontján épült. Mindkét oldalán dombos és sík területek váltják egymást. Kiváló kilátás nyílik a városra bármelyik oldaláról. A folyó egyik partján magasodik a Königstuhl, melynek erdős folyóra néző oldalában épült a Heidelberger Schloss, a Heidelbergi Kastély. A hamisíthatatlan vörös kövekből épült falait messziről felismerni. A város másik jellegzetessége az Alte Brücke, magyarul öreghíd, melyet 1786 és 1788 között építettek. Napjainkban már csak sétálóhídként funkcionál, óvva ezzel állagát. A város hangulatát leginkább meghatározó kerülete az Altstadt, az Óváros, melynek a folyóval párhuzamos hosszú sétálóutcája, világmárkákat felsorakoztató üzletei, éttermei a pezsgő, modern életet jelentik, míg a kastély és a régi német építészetet visszatükröző rusztikus épületek, az örök és egyedi miliőjű dél-németországi világot adják vissza az idelátogatónak. Heidelberg sokszínűsége a fellelhető programokban is visszaköszön. Az idegenvezetős városnézéstől a hajókázáson át a szombat esti kiváló jazz klub látogatásig, mindenféle program megtalálható.

m_181.jpg

Városnéző programdömping

A városnézés kiindulási pontjának jelöld ki a Bismark Platz-ot. Ide futnak be a helyi- és távolsági buszok, a villamosok, és itt veszi kezdetét a hosszan kígyózó sétáló utca, a Hauptstrasse. Az utca keresztülszeli az óvárost, így minden jelentős nevezetesség könnyen elérhető innen.

 n_69.jpg

Heidelbergi Egyetem

Az óváros kikerülhetetlen épülete. A nagymúltú, impozáns egyetem a XII.-sz.-tól működik. Falai között tanult-sok más híres feltaláló, matematikus, irodalmár mellett-  Friedrich Hegel és Karl Drais a kerékpár feltalálója is. Diákokból nincs hiány az Óvárosban; kávézókban, parkokban tanulnak, beszélgetnek vagy épp bringájukon sietnek át az egyetem egyik épületéből a másikba.

BorsaTipp: Az egyetem körüli kicsi parkokba érdemes bemenni. Vagy azért, hogy a kilóméterhiányos gyereket egy kicsit lefáraszd futkározással, mókus kergetéssel vagy csak épp falatozni, pihenni.

 

Alte Brücke

A Hauptstrasse keleti végén balra kanyarodva pár lépés után érhető el az Öreghíd. A kapunak tűnő boltíve régen a városfal egyik része volt. Érdemes itt elidőzni, hisz a kastélyra pazar kilátás nyílik innen. Kellemes időben telepedj le a híd masszív kő korlátja tövében és az utcazenészek játéka mellett, élvezd a napsütést és a város nyugodtságát.

BorsaTipp Ha szemben állsz a híddal a bal oldalon, a várfalon van egy majom szobor. Bronzból készült, fején mintha maszk lenne. Egyik kezében egy tükröt tart míg másik kezének ujjait a gonosz elleni védekezés formájában tartja, de az is lehet, hogy szereti a rock zenét…

panoramio_com.jpg

fotó:www.panoramio.com

Heidelberger Schloss

 A kastély a Neckar folyó felett 80 méter magasan épült. Egy macskaköves meredek út vezet fel a kapujáig. A hely szellemével átitatottan, kellő fantáziával még a hajdani lovasok és hintók zaját is lehet hallani. A belépés díjköteles, ám a kastélyban több program is található. Megnézheted Perkeo hatalmas boroshordóját, amit a legenda szerint, Perkeo egy szuszra ivott ki, vagy látogass el a kastély falain belül épen megmaradt patika múzeumba. Ha pedig már a kastély ódon falai között barangolsz, semmi pénzért se hagyja ki a kastélykertet és a végében terpeszkedő, hatalmas teraszt, ahonnan belátni az egész várost, a Neckar folyót és a szemközti oldalon magasodó Michaelsberg oldalában tekergő Filozófusok útját.

BorsaTipp: A kastély körül elterülő park nagy sétákra, gyerekekkel fáramászásra, régen leomlott várhalak közti bújócskázásra, szökőkút melletti henyerészésre ad teret.

m_180.jpg

m_179.jpg

Philosophen weg

 A romantikával fűszerezett óvárosi hangulatot még a folyón átkelve, a Neckar másik partján is megtalálhatod.  Csodás villa épületek bújnak meg egymás mellett Michaelsberg dombos oldalában, melynek elegáns utcácskáinak végén található a Filozófus út, mely az egyetemi tanárok kedvelt elmélkedő séta útvonala volt a korábbi századokban.

BorsaTipp: Érdemes ide felsétálni, a kilátás pazar. Szilveszterkor pedig, a sétaút korlátjánál álldogálva lehet élvezni a tűzijátékot!

Mit mikor

Tavasszal a Heidelberger Frühling, klasszikus zenei fesztivál és a Nemzetközi Húsvéti Tojás Piac a legfontosabb esemény. Júliusban és augusztusban tartják a Heidelbergi Vár fesztivált. Július második szombatján este a vár és az Alte Brücke fényárban pompázik és tűzijátékot is tartanak. Decemberben a karácsonyi kirakodót és vásárt kötelező meglátogatni, ha szereted a forraltbort az igazi német bratvurst-öt, a rostonsült virslit vagy kíváncsi vagy az édes, cukrozott, lekváros lángosra.

BorsaTipp: Októberben masszív SALE veszi kezdetét ;)

n_69.jpg

m_184.jpg

m_183.jpg

n_67.jpg

m_182.jpg

A közlekedés

Heidelbergben meglepően sokan használják az autót közlekedési eszközként, ám az átgondolt, jól kiépített útvonalrendszernek köszönhetően még csúcsidőben sem kell a dugóban ülni. A város rengeteg pontján található mélygarázs. Itt a női autósoknak nem kell az utolsó sötét helyre parkolniuk, ha már más nem áll rendelkezésükre, hisz mindenhol, a bejárat közelében hölgyeknek fenntartott parkolóhelyeket biztosítanak, ahova rendeltetésszerűen valóban csak nők szoktak leparkolni. A parkolóházak modernek, tiszták, ennek hátrányaként sokat is fizet az ember távozáskor. A városi élet szoros velejárója - Párizshoz hasonlóan- a biciklis közlekedés. Sokan járnak kétkerekűvel, mert kiépített úthálózat áll a rendelkezésükre, és mert egyszerű, praktikus és olcsó. A villamosok és a buszok, még ha távolsági buszról is van szó, percre pontosan indulnak és nyáron hűvösek a légkondicionálásnak köszönhetően. Villamossal a külső városrészek is könnyen elérhetőek.

img_9313.jpg

Utazás Heidelbergba

Heidelbergbe utazhatsz vonattal, repülővel vagy autóval. A vonatok tiszták, kényelmesek, marha pontosak! és az állomásról könnyem megközelíthető a város.  Heidelbergnek nincs repülőtere, ám a 18 km-re található Mannheimban is leszállhatsz, de a gyakori járatok miatt érdemesebb a nagyobb repülőtereket, Stuttgartot vagy Frankfurtot megjelölni célállomásnak.

Autóval így: Hegyeshalom határátkelőtől Heidelberg 790 km. Majd Bécs - Passau – Nürnberg - Heielbronn felé haladj. Ezt követően már csak a Heidelberg felé vezető irányt kell követni.

0828_007_1.jpg

Gyerekkel utaznál?

Megléphető! Persze ehhez nem árt, ha a kicsi(k) szeretnek, tudnak utazni. Hosszú az út, ez nem vitás. Mi két gyerekkel 11 óra alatt szoktuk megjárni, ebben 2 nagy, 40 perces megállás van és két kicsi 10-15 perces. Persze minden egyéni tempótól függő: lehet akár 8.5 óra is az út(három szűk megállóval, gyerek nélkül) Autóval az utazás garantáltan változatos: érdemes figyelni, ahogy a magyar, osztrák és végül a német táj váltja egymást.

Ahova érdemes betérni reggelizni: A Gundel a Karlplatz-on.

Kávéházi ücsörgésre, belső kiskertes szökőkutas idillre vágyóknak: Café Schafheutle a Hauptstrasse-n. www.cafe-schafheutle.de

Jazz klubot keresel? Akkor CAVE 54. 

Egy majdnem klasszikus baden-würtenbergi étterem a Palmbrau Gasse szintén a Hauptstrasse-n

Gyorsan valami ázsiai kaját? Bamboo

Egészséges smoothie-k , fogd és vidd pizza: Unter Freunden a Marzgrasse utcában.

m_177_tag.jpg

 

Vonatmenetrendet itt találsz: www.bahn.de

Stuttgarti reptéri információ: www.flughafen-stuttgart.de

Heidelbergről közvetlen információt, interaktív térképpel itt találsz: www.heidelberg.de

Ahol a DIY szenvedélynek is tudsz egy jó félórát -1 órát (férj és annak türelétől függ) szenteleni: DEPOT  és idee. Türelmetlen férjeknek DEPOT-tal szemben kávézó ;)

Korábbi németországi beszámolók:

Mit, hol, merre- Lelőhely tipp Depot

Van, nincs

Tetszett a beszámoló?

Oszd meg másokkal is, köszönöm!

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása