BorsaBox

11. feb

Felhők alatt édes az álom






Amióta megvannak a gyerekek, azóta vadászom a gyerekszoba dekorálás legváltozatosabb megoldásait. Libby Norman gyerekszoba enteriőrről szóló könyvét (Libby Norman: Babaszobák, gyerekszobák) már többször hívtam segítségül ötleteléshez, színek, formák kiválasztásához vagy épp csak ihlet gyűjtéshez. Színtervek összeállításától kezdve a tárolási ötletekig mindenre kitér a könyv.
Legutóbb a gyerekszobai világításokra, fényforrásokra kerestem ötletet a könyvben, mert hogy sok helyen- az én gyerekeim szobájában is- a tér nem túl nagy, ferde fal is akad és lássuk be egy ablak nem igazán enged be annyi fényt, amennyire szükség lenne egy gyerekbirodalomban pláne, ha még magasabb szekrény is van a szobában.
A tervezésnél nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem: a lámpa eldőlhet, az izzó forró a kicsi kezeknek és persze egy gyerek kíváncsi: a búra és a kapcsoló a legjobb járték (nekem elhihetitek, tapasztalatból mondom).
Szóval kezdett összeállni a kép, mi az, ami abszolút nem jöhet szóba és mi az, ami bátran bevállalható. Utóbbi a led lámpa és fényforrások magasban, a falon történő rögzítése volt.


Első körben valamilyen rejtett világításon gondolkodtam, mert, hogy nem direkt fényre volt szükségem, és mint máskor is (karácsonyi  fa macskák), hát most is a lábam előtt hevert a megoldás. A tárolóban találtam egy soha fel nem használt nyers fenyőpolcot, karácsony lévén pont akkor vettem egy új égősort is. Ránéztem a fiam égkék falára és beugrott egy felhős lámpa ötlete!

Hozzávalók:
A felhőhöz:
-         1 db 150 cm x 30-40 cm x 2 cm –es könnyű falap
-         Matt vagy lágy fényű víz bázisú beltéri lazúr festék (az oldószeres szagos, lassan szárad)
-         Előrajzolt felhő minta (lehet kicsi lapon is, csak szemmértékre át kell rajzolni)

A rögzítéshez:
- 3 db 90 fokban hajlított vaspánt, előfúrt (ha nincs előfúrva az sem baj, ha van otthon egy fúrógép)
- 9 db 2.5-3 cm hosszú csavar, 6 db tipli, 3 db anya
- kb 8-10 db szög a füzér felfüggesztéséhez
…továbbá: - ceruza, radír, fúrógép, egy bútorasztalos segítsége, aki kb. 10 perc alatt kivágja az előrajzolt felhőformát, vízmérték és a fényfüzér

Elkészítés:

Rajzold meg a felhőformát a papírra. Majd rajzold át a falapra. Használd a ceruzát halványan és puhán, hogy később radírozni lehessen a fáról, ha nem tetszene egy korábban kanyarított ív. A bútorasztalos ezután vágja ki az előrajzolt felhőt, majd csapd a hónod alá a kész felhőt és ballagj vele haza. Ezután elő a festéket, és szépen mázold be mindkét oldalát legalább kétszer.
Amíg szárad vedd elő a rögzítő pántokat. A pánt L alakú. Az egyik szárát fele távnál hajlítsd be újabb 90 fokkal. Persze én sem vagyok Uri Geller: nekem apukám a satuba húzva hajtotta meg. Lényeg hogy a hosszabbik száron legyen két fúrt lyuk és a most behajtott végen is legyen egy lyuk. A két lyukú szár illeszkedik a falra, az egy ’likas fekszik fel a felhőformára.
A három pánt helyét rajzold elő a lap hátoldalán és ennek megfelelően fúrd át a lapot, ott ahol a pánton a lyuk van. Ne rögzítsd fel, mert elsőnek a pántot kell a falra rögzíteni: lődd be a pánt helyét a falon, fúrj ki pántonkénti két lyukat, tiplit bele, majd lehet felcsavarozni a pántokat.
A szögek fogják tartani a fényfüzért. A felhő hátoldalán a szögeket üsd be úgy, ahogy majd a füzért szeretnéd, hogy lógjon.
A falon már ott díszelgő pántokon, csak egy-egy lyuk van már csak szabadon. Ezekbe a fal felől fűzd bele a csavart, illeszt a felhőt a csavarokra és az anyákkal rögzítsd a lapot.
Egy utolsó festék réteget húzz rá a felhőre, hogy a fém színű csavarok ne látszódjanak.
Gratulálok, elkészültél a felhős hangulatfényt árasztó lámpával, ami nem utolsó sorban gyerekszoba dekorációként is funkcionál!

Ugye, hogy nem is volt olyan bonyolult!

Üdv, 
Borsaborsa  
komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása